Destilovaná znamená, že jsem právě prošla procesem destilace. Destilace je vlastně odpařování z nějakého roztoku, kde jsou kromě vody rozpuštěné další látky. Pokud je destilace prováděna v laboratoři, často je podnětem k odpařování zdroj tepla, například kahan, umístěný pod baňkou s roztokem. Když se při teplotě kolem 100 °C nenápadně odpařím, ostatní látky zůstanou dole a moje molekuly stoupají vzhůru. Tam má chemická aparatura pro destilaci umístěný chladič. Když se moje molekuly v plynném skupenství setkají s chladným chladičem, zkapalní. Změní se v kapky, které odtékají do poslední části aparatury a tou je sběrná kádinka. Tam už se shromažďuji já, destilovaná voda. Jsem tedy tvořená pouze molekulami H2O a nemám v sobě rozpuštěno nic. Tedy v první chvíli. Jsem totiž velmi společenská a nerada zůstávám o samotě. Proto mě skladují v uzavřených lahvích. V čem jsem lepší než voda minerální, mořská nebo přírodní? V tom, že nepoškodím stroje rozpuštěnými solemi a nevzniká ve mně vodní kámen. A ještě něco vám prozradím. V přírodě mám nejblíž k vodě dešťové, která má těch rozpuštěných látek jenom maličko.

Přejít nahoru